fredag 27. desember 2013

Bildetolkning - Shiva #2



Ifølge hinduismens sykliske verdensbilde skapes og ødelegges verden igjen og igjen med jevne mellomrom. Det er guden Shiva som står for ødeleggelsen, og han er også ansvarlig for å kontrollere de ødeleggende kreftene i verden hver dag. Dessuten er han både familiefar og en mediterende guru med dyp innsikt.

På dette bildet er det hans rolle som ødelegger som står sentralt. Med flammer i bakgrunnen danser han på en liggende, grønn dverg. Shiva selv har blå hudfarge, fire armer og langt, gult hår. Både rundt halsen og anklene har han slanger, i tillegg til et tigerskinn om livet og en klubbe i høyre hånd.

I likhet med de fleste andre hinduistiske bilder er også dette veldig fargerikt, noe som gjør det vakkert og dekorativt. Flammene er gule og rosa, men vi kan se en blå og svart himmel i bakgrunnen og slangen og demonen er grønne. Kontrastene mellom de varme og lyse flammene, den kalde blåfargen på himmelen og Shivas hud og den mørke himmelen øverst gjør at de ulike elementene i bildet trer tydelig frem og at vi får stort fokus på Shiva, slik at han fremstår som en mektig gud. Denne effekten får vi også av at guden er plassert midt i bildet, samtidig som han har en sol rundt hodet og blir lyst opp av flammene. Blåfargen symboliserer det uendelige, og Shiva er jo uendelig.

Foruten fargene er bildet fullstappet av andre symboler. Den todelte trommen kalles damaru og kan symbolisere den synlige og usynlige delen av virkeligheten, eller kvinnelig og mannlig kraft, som danner en helhet akkurat som de to delene lager én lyd sammen. Lyden fra trommen er lyden av skapelsen. Det var den første lyden, og mens Shiva danset til lyden av trommen ble verden til. Akkurat som månen med sine faser er verden syklisk, og det er bakgrunnen for halvmånen i håret. De fire armene symboliserer Shivas evne til å kontrollere de fire verdenshjørnene. Både de giftige slangene og ilden symboliserer ødeleggelsen, og tigerskinnet viser hans makt over gudinnen Shakti, som rir på en tiger, men også over alle andre krefter. Høyrehånden er løftet på grunn av hans evne til å ødelegge det onde, gi visdom og belønne gode gjerninger. Dvergen er et symbol på uvitenhet, og når Shiva danser på dvergen betyr det at han ødelegger uvitenheten.

Men som sagt er ikke Shiva bare herre over ødeleggelsen, han er også en guru med stor visdom og innsikt. Det understrekes av det avlange merket vi ser i pannen hans, som er et tredje øye, og det flokete håret.

Bildet forteller oss mye om både Shivas egenskaper og hinduismens verdensbilde. Det å vise hvem Shiva er, er sannsynligvis det overordnede formålet med bildet. Men i likhet med mange andre bilder med motiver fra hinduismen er det veldig vakkert og kan også ha en estetisk funksjon. En annen viktig funksjon kan være tilbedelse. Mange hinduer har et alter i hjemmet der de kan tilbe gudene, som de helst har statuer av på alteret. Slike statuer kan imidlertid være dyre, og for hinduer som ikke har råd til statuer av gudene sine kan plakater med bilder som dette være et godt alternativ.