fredag 3. januar 2014

Er religion årsaken til alt vondt i verden?

For 5 år siden førte spenninger mellom kristne og hinduer i India til at 59 kristne ble drept av hinduer. I tillegg ble 50 000 drevet på flukt. Dette er ikke den eneste gangen det har oppstått vold mellom religiøse grupper i landet, for eksempel har området mellom India og Pakistan vært sterkt preget av konflikter mellom hinduer og muslimer.

I Saudi-Arabia er kvinner nødt til å dekke seg til når de beveger seg utenfor hjemmet. De får ikke lov til å kjøre bil, har svært begrensede arbeidsmuligheter og har mye dårligere juridiske rettigheter enn menn. Alt dette skyldes regjeringens svært strenge tolkning av islam.

Dette er bare to av mange eksempler på vonde handlinger som begrunnes ut ifra religion. Hadde det ikke vært for religionene, ville disse overgrepene sannsynligvis ikke skjedd. Men er religion årsaken til alt vondt i verden? For å besvare dette spørsmålet må vi først se på hva som er "vondt". Det finnes et bredt spekter av handlinger og situasjoner som skader eller begrenser friheten til personer, noen eksempler som kan trekkes frem er sykdom, krig, vold og naturkatastorfer.

At sykdom og naturkatastrofer kan skyldes religion er helt utelukket. Dette er helt naturlige prossesser som har vært til stede lenge før trossystemene vokste frem, og som menneskene har liten påvirkning på. Selvfølgelig mener noen at slike hendelser er påført av Gud for å straffe menneskene, men da er det vel heller menneskene, og ikke selve religionen, som er årsaken.
 
Når det gjelder de menneskapte av disse problemene, kan de i noen tilfeller helt klart skyldes religion. Religiøs fanatisme, terrorisme og hellig krig er noen eksempler på dette. Ofte er de hellige tekstene utdaterte på visse områder og inneholder oppfordringer om vold og undertrykking, slik som i Mosebøkene i Bibelen. En bokstavelig tolking av de religiøse tekstene kan da brukes som begrunnelse for voldelige handlinger. Mange menneskapte problemer, blant annet global oppvarming, kan ikke relateres særlig sterkt til religion og skyldes i større grad økonomi og politikk.

For noen kan nok forståelsen av religionen og en sterk tro forme deres personlighet i en negativ retning. Men jeg tror at mange av de som bruker sin tro som begrunnelse for vonde handlinger uansett ville ha funnet en annen begrunnelse, for eksempel politikk eller penger. De kan ha manglende evne til empati av ulike grunner. Og da er det ikke alltid religion er årsaken til det vonde de gjør, selv om de kanskje siterer fra de hellige skriftene sine. Men som sagt - ikke-menneskeskapte problemer som sykdommer og vulkanutbrudd er helt uavhenginge av religiøs tro, og gir mer enn godt nok grunnlag til å svare på spørsmålet: Nei, religion er ikke årsaken til alt vondt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar